Marți seara, pe scena Teatrului de Vară din municipiul Caracal a avut loc deschiderea celei de-a X ediții a Festivalului de Teatru “Ștefan Iordache’’, ediție dedicată maestrului Emil Boroghină.
Sub patronajul Primăriei Municipiului Caracal și al Consiliului Județean Olt, cu sprijinul lui Marius Tucă al „Mișcării de Rezistență” și al Centrului Cultural Municipal Caracal, cea de-a X ediție a Festivalului a debutat cu deschiderea oficială realizată de criticul de teatru Marina Constantinescu –directorul Festivalului, Liviu Radu- primarul în funcție și Ion Doldurea – primarul ales al municipiului Caracal

„În acești zece ani, au venit aici la dumneavoastră la Caracal,cele mai mari și premiate spectacole din România , cei mai mari actori, de teatru de film, nume mari, spactacole mari, pe care ne-am luptat să le adaptăm de pe scenă de dimensiune mare unde se joacă, pentru această scenă mică. A fost efectiv o provocare. Le mulțumesc tuturor oamenilor care timp de 10 ani au făcut acest lucru posibil, toată echipa de la Mișcarea de Rezistență, și pentru mine în primul rând, dedicația și tenacitatea extraordinară a lui Marius Tucă de a face cultură și teatru la cel mai înalt nivel în orasul dumneavoastră și de a aduce un omagiu celui care a fost și va rămâne pentru noi toți Ștefan Iordache. Efortul de anul acesta este unul și mai special, având în vedere condițiile în care trăim și-n care ne luptăm pentru cultură. Le mulțumesc celor care au înțeles că această ediție era foarte importantă, pentru că așa cum spuneam este a zecea, de nota zece, dar și pentru că este dedicată unuia din cei mai importanți oameni de teatru pe care îi avem, lui Emil Boroghină, una dintre personalitățile care marchează teatrul românesc și universal. Mulțumesc celor care ne-au sprijinit timp de 10 ani și care au înțeles că totuși pe primul loc, poate mai presus de alte priorități, trebuie să stea cultura și teatrul, spiritul, doar ele ne duc mai departe, ne fac să fim noi înșine cu adevărat, liberi, verticali și demni.” , a spus Marina Constantinescu –directorul Fesrtivalului.

„Vă mulțumim că ne-ați încântat atâția ani cu atâtea spectacole mari, cu trupe de succes și actori mari, cu un festival pe care multe din localitățile țării nu au reușit să le aibe. Pe de altă parte, noi suntem un oraș cultural și așa trebuie să rămânem, pentru că nu a fost ușor să organizăm acest Festival și trebuie să recunosc că datorită domnului Doldurea, primarul nostru ales și cu ajutorul domnului Marius Oprescu, președintele Consiliului Județean, am reușit să organizăm cea de-a X ediție. Altfel ne-ar fi fost foarte greu. Anul acesta nu am organizat nici un spectacol datorită acestei pandemii. Pe de altă parte vreu să le mulțumesc că au fost alături de noi, vreu să-i mulțumesc lui Marius Tucă, care este un fiu al orașului și este prietenul nostru și cu siguranță primarul ales, domnul Doldurea, cea ce nu am reușit eu să fac, domnul Doldurea va reuși să facă în cei patru ani de zile .”a spus în cuvântul de deschidere, Liviu Radu- primarul în funcție al municipiului Caracal.

“Vreau să vă spun că ar fi fost păcat să pierdem această a zece-a ediție, vă dați seama că de-a lungul celor zece ediții ne-au trecut pragul toți marii actori ai României. Îmi pară rău că pandemia nu ne-a permis să facem spectacolele la Teatru Național, în aceste condiții nu am avut de ales decât să riscăm datorită timpului probabil , să ne plouă.., sper să ne ferească Dumnezeu să nu fie așa. În seara asta vreau să vă spun că marele actor Emil Boroghină este romanațean, născut la Corabia, și este unul din cei mai mari susținători ai conceptului de Olt-Romanați.” , a spus în deschidrea festivalului domnul Ion Doldurea –primarul ales al municipiului Caracal

După deschiderea oficială a Festivalului a urmat recitalul lui Emil Boroghină –“ Recitându-l pe Eminescu… La steaua care-a răsărit”

Restricțiile impuse privind prevenirea răspândirii Covid 19, nu au permis organizarea Festivalului în incinta Teatrului Național, organizatorii hotărând ca desfășurarea spectacolelor să aibă loc în aer liber în incinta Teatrului de Vară, respectând toate măsurile impuse de pandemie.

Articolul Deschiderea celei de-a X-a ediții a Festivalului de Teatru „Ștefan Iordache“ apare prima dată în Gazeta Oltului.